Koiran lihashuolto
Koirahieronta
Kreikan sana masso tarkoittaa ”käsin vaivaamista”. Hieronta on siis hyvin vanha hoitomenetelmä, jossa kehon pehmytosia, erityisesti lihaksia työstetään mekaanisesti käsin. Koirahieronnassa koiran pehmytkudoksia painetaan, sivellään, puserretaan ja taputellaan käsin rytmisin liikkein. Hieronnalla on suora vaikutus hermostoon, lihaksistoon ja verenkiertoelimistöön parantavasti, korjaavasti tai muutoin terveyttä edistävästi. Hoitovaikutus on yleensä aina kokonaisvaltainen, fyysinen kosketus aiheuttaa aina myös psyykkisiä tuntemuksia.
Hieronnalla on aina jokin tavoite, mikä voi olla esimerkiksi kivun lievittäminen, raajan liikelaajuuden normalisoiminen, aineenvaihdunnan parantaminen tai yleinen rentoutuminen. Koirahieronta on kokonaisvaltaista hoitoa joka tapahtuu aina koiran ehdoilla, koiraa kuunnellen.
Oli sitten kyseessä kotikoira, harrastuskoira tai työkoira, lihasten elastisuuden säilyttäminen ennalta ehkäisee ongelmien syntyä, nopeuttaa vammojen parantumista ja auttaa koiraa pysymään elinvoimaisena pidempään.
Työ- ja harrastuskoirilla kova rasitus synnyttää lihaksistoon kuona-aineita, jotka lihakseen jäädessään heikentävät lihaksen toimintakykyä ja voimaa. Hieronnalla pystytään vaikuttamaan palautumisen pituuteen jolloin lihaksen supistumiskyky nopeutuu ja lihaksen teho kasvaa. Myös erilaiset viat koiran rakenteessa aiheuttavat liikevirheitä ja virheasentoja, jotka kipeyttävät lihaksia. Liian vähäinen liikunta lisää lihasten kireyttä, hihnassa vetäminen, kasvuhäiriöt, nivelongelmat aiheuttavat lihasten kiristymistä ja kipeytymistä. Iän myötä koiran aineenvaihdunta hidastuu, jonka vuoksi myös lihasten elastisuus vähenee ja koiran liikkuminen voi jäykistyä. Hieronnan rentouttava vaikutus lisää arkojen ja varautuneiden koirien hyvinvointia.
Hieronnan positiivisia vaikutuksia:
- ylläpitää koiran suorituskykyä, lihastasapainoaja täysiä liikelaajuuksia
- rentouttaa lihasta ja mieltä
- palauttaa rasituksesta, lievittää kipua ja stressiä
- edistää kuona-aineiden poistumista ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa
- vilkastuttaa verenkiertoa ja ruuansulatusta
- nopeuttaa erilaisten vammojen paranemisprosessia
- lisää lihasten kimmoisuutta ja ravinteiden saantia
- parantaa koiran elämänlaatua
Koiran kivun tunnistaminen
Koira ei pysty itse kertomaan kivusta omistajalleen sanoin, mutta ilmaisee kipua monellakin eri tavalla. Lihaskipujen ja -kireyksien havaitsemista vaikeuttaa se, että ne kehittyvät useimmiten pikkuhiljaa pidemmän ajan kuluessa. Monesti oireet havaitaan vasta siinä vaiheessa, kun niistä on päässyt kehittymään isompia ongelmia.
Koiran liikkuminen kertoo paljon ja jokaisen omistajan olisi hyvä tarkkailla omaa koiraansa liikkeessä. Kun on tottunut tarkkailemaan koiran liikettä ja käyttäytymistä, voi huomata hyvinkin pienet muutokset nopeasti.
Lihasjännitysten vaikutus liikkeeseen:
- koira on haluton liikkumaan tai väsyy helposti lenkillä tai kilpailusuorituksessa
- koira on jäykkä levon tai rasituksen jälkeen
- koira ei ravaa vaan liikkuu peitsaten tai laukaten
- koira liikkuu vinossa takaa tai edestä katsottuna
- koiran askelpituus lyhenee
Muita mahdollisia ilmentämistapoja:
- koira lopettaa venyttelemisen tai venyttelee jatkuvasti
- koira seisoo takajalat rungon alla, alaselkä köyryssä
- koira nuolee tai puree toistuvasti ranteitaan, polviaan, kylkiään tai alaselkäänsä
- koira hakee ponnistuspaikkaa hypätessään esimerkiksi autoon tai esteen yli
- koira ei nosta päätä selkälinjan yli tai kulkee pää luonnottoman pystyssä
- koiran selkä värähtää kosketuksesta
- koira vaihtaa toistuvasti asentoa, istuminen, seisominen tai maahan meno on vaivalloista
- koira alkaa normaalista poiketen ärhennellä ihmisille tai toisille koirille
Säännöllisillä hierontakäynneillä tulee myös varmistettua, että koira on muutenkin hyvässä kunnossa. Hieronnan yhteydessä tulee helposti esiin muutokset koirassa, koirahieroja tarkkailee ihon kuntoa ja turkin laatua sekä huomaa, jos sormien alla tuntuukin jotain aiemmasta poikkeavaa. Alkukartoituksessa katsotaan koiran liikkumista, käydään läpi ruokinta ja liikuntatottumukset ja terveyshistoria sekä varmistetaan ettei hieronnalle ole esteitä.
Hierontaa ei saa antaa, kun koiralla on:
- akuuttivaiheessa oleva trauma – lihasrevähdys, avohaava, ruhjevamma
- tulehdus – virusten, bakteerien, sienten aiheuttama
- pahanlaatuinen kasvain
- keskushermostoperäinen sairaus
- sydämen vajaatoiminta
Venyttely
Hieronnan lisäksi koiran lihakset saadaan rentoutumaan ja niiden lepopituus palautumaan normaaliksi myös venyttelyn avulla. Venyttely ylläpitää lihassäikeiden ja nivelten elastisuutta. Venytelty lihas kestää paremmin rasitusta ja vähentää lihaskireyttä. Venytykset lisäävät verenkiertoa ja kaikkialle kehoon virtaa enemmän ravinteita ja mahdollisen rasituksen aiheuttamat kuona-aineet saadaan poistumaan.
Mikäli koiran kanssa harrastetaan aktiivisesti, koiran venyttelystä kannattaa tehdä harjoitusten ja kilpailujen loppuverryttelyyn kiinteästi kuuluva tapa. Ohjeita venytysten tekemiseen kotona saa hieronnan yhteydessä, jolloin voidaan yhdessä käydä läpi oman koiran kanssa turvalliset venytykset.
Venytykset tehdään aina lämpimiin lihaksiin ja eikä koskaan venyttämällä raajaa ääriasentoon, vaan hellävaraisesti lyhytkestoisella venytyksellä.
Laserhoito
Käytän tarvittaessa hieronnan yhteydessä matalateholaseria (Handy Cure). Laser kiihdyttää vaurioituneen kudoksen paranemisprosessia, edistää uusien solujen muodostumista ja parantaa mikroverenkiertoa. Parantunut mikroverenkierto edistää solujen hapensaantia sekä kuona-aineiden poistumista. Hieronta yhdistettynä laserhoitoon on erittäin tehokas hoitomuoto. Laserhoitoa käytetään eri kiputiloihin, lihaskireyksiin, jännevammoihin, nivelongelmiin, rasitusvammoihin ja sillä on myös tulehduksenvastainen vaikutus.
Laserhoito on täysin turvallinen eikä sillä ole haittavaikutuksia.
Jäsenkorjaus
Jäsenkorjauksella on hoidettu ihmisiä vuosikymmenten ajan. Hoitomuodolla saadaan apua myös koirille.
Koirien jäsenkorjaus on mobilisoiva lempeä hoitomenetelmä, jossa hyödynnetään koiran omaehtoisia liikeratoja. Jäsenkorjauksen avulla saadaan rankaan palautettua siihen kuuluva liike. Lihaskireydet aiheuttavat virheasentoja ja ongelmia liikkumisessa. Mobilisoimalla nikamia ja niveliä hoidossa palautetaan lihakset, sidekudokset, verenkierto ja hermotoiminta luonnolliseen tilaan, mikä helpottaa kehon omien paranemismekanismien käynnistymistä ja toimintaa.
Pentuhieronta
Pennuilla ei yleensä ole varsinaista tarvetta hieronnalle, sillä niiden kehittyvä lihaksisto on vielä hyvässä kunnossa ja kimmoisa eikä lihaskireyksiä ole ehtinyt muodostua. Pentua on kuitenkin hyvä totuttaa olemaan hierottavana silittelemällä sen ollessa kylkimakuulla jolloin se yhdistää sen miellyttävään oloon ja rauhoittumiseen. Pennun kanssa voi tehdä tasapainoharjoituksia leikinomaisesti jotka parantavat pennun koordinatiota sekä vahvistaa kehon hallintaa.